Fysiotherapie Korte Geer Leusden

Openingstijden & Contact

Maandag van 8.00 tot 21.00

Di t/m Vr van 8.00 tot 18.00

033 - 4942733

Fysiotherapie Korte Geer

Korte Geer 6

3833 VV Leusden

Kvk: 52987140

Geriatrie Fysiotherapie

Als bewegen niet meer vanzelfsprekend is…

Gaat uw conditie achteruit of neemt de kracht in uw benen af? Is overeind komen moeilijk en raakt uw evenwicht wel eens verstoord? Iedere dag bent u afhankelijk van het functioneren van uw lichaam.

 

Door ouderdom of ziekte is een goed functionerend lichaam soms niet meer vanzelfsprekend. Lopen, traplopen, fietsen, wassen, aankleden of huishoudelijke activiteiten worden dan moeilijker en de kans op vallen neemt toe. 

De geriatriefysiotherapeut biedt uitkomst!

 

Wat kan de geriatriefysiotherapeut voor u betekenen?

De geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van ouderen met meervoudige gezondheidsproblemen. Hij heeft kennis van ouderdomsziekten en de daarbij passende fysiotherapeutische behandeling. Bijvoorbeeld als gevolgd van een beroerte, de ziekte van Parkinson, dementie of een ongeval met als gevolg een heupfractuur.

 

- De geriatriefysiotherapeut verbetert uw lichamelijk functioneren en voorkomt verdere achteruitgang. Hierdoor blijft u zelfstandig functioneren.

- De geriatriefysiotherapeut draagt zorg voor preventie, advisering en begeleiding van gezinsleden, andere zorgverleners en uw mantelzorger.

- De geriatriefysiotherapeut begeleidt u verder wanneer u ontslagen wordt uit het ziekenhuis of revalidatiecentrum.

- De geriatriefysiotherapeut begeleidt en adviseert u wanneer u afhankelijk wordt van hulpmiddelen bijvoorbeeld als u slecht ter been wordt.

- De geriatriefysiotherapeut geeft informatie over valpreventie.

 

Fysiotherapie bij Parkinson

De ziekte van Parkinson komt veel voor. In Nederland leven naar schatting 60.000 mensen met de ziekte van Parkinson of een vorm die daar op lijkt. Parkinson is een uitzonderlijk complexe aandoening.

 

De meest bekende symptomen zijn traagheid en beven. Naast deze verschijnselen kunnen andere problemen optreden, zoals een depressie, pijn, slaapstoornissen, incontinentie, verandering in seksuele omgang en valincidenten. Ook het denken kan veranderen, wat zich bijvoorbeeld kan uiten in problemen met het logisch plannen in complexe situaties.

 

Het beloop van Parkinson is chronisch progressief. Dit betekent dat de symptomen in de loop van langere tijd erger worden en dat zich steeds meer nieuwe klachten kunnen voordoen. De klachten hebben een groete invloed op de kwaliteit van leven.  

 

Behandeling van Parkinson

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het onderdrukken van de lichamelijke ziekteverschijnselen van Parkinson. Er zijn veel goede medicijnen op de markt die hiervoor gebruikt kunnen worden. Helaas reageren niet alle ziekteverschijnselen op medicatie.

 

Voorbeelden van verschijnselen die vaak moeizaam verbeteren met medicatie zijn een verminderde balans, moeite met spreken en moeite met het uitvoeren van huishoudelijke taken. Daarom is het verstandig dat naast de neuroloog ook andere zorgverleners betrokken zijn bij de zorg.Voorbeelden hiervan zijn onder andere een fysiotherapeut, logopedist, ergotherapeut of psycholoog.

 

Het grote aantal betrokken zorgverleners maakt de zorg rond de parkinsonpatient (en diens naaste omgeving) extra complex. Het is belangrijk dat de betrokken zorgverleners goed samenwerken om een patient gezamenlijk te behandelen en een optimale zorg leveren. Dit vraagt om zowel de gerichte expertise als nauwe samenwerkingsverbanden tussen alle zorgverleners die betrokken zijn  bij de zorg voor Parkinson. Daaromis Parkinsonnet opgericht.

 

ParkinsonNet

Parkinsonnet bestaat uit regionale netwerken van zorgverleners (o.a. fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten) die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van patienten met de ziekte van Parkinson of op Parkinson lijkende aandoeningen (atypsiche parkinsonismen) , volgens "evidence-based" richtlijnen.

 

Deze zorgverleners staan garant voor een deskundige behandeling van parkinsonpatienten in de directe woonomgeving van de patient en werken nauw samen met de parkinsonverpleegkundigen en neurologen van het ziekenhuis. Meer informatie over Parkinsonnet is te vinden op www.parkinsonnet.nl

 

De fysiotherapeut werkt volgens de richtlijn en kan zich op verschillende onderdelen richten, Behandeling met fysiotherapie is geindiceerd wanneer spake is van:

 

-  beperkingen in activiteiten en stoornissen in functies met name op het gebied van transfers,lichaamshouding, reiken en grijpen, balans en lopen:

-  Inactiviteit of verminderde conditie;

-  verhoogd valrisico of angst om te vallen;

-  verhoogde kans op decubitis;

-  stoornissen en beperkingen als gevolg van nek-en schouderklachten;

-  inforn=matiebehoefte over de gevolgen van de ziekte van Parkinson, met name wat betreft beperkingen       

   in activiteiten op het gebied van houding en/of beweging;

-  de hulpvraag van de partner en/of verzorger kan, indien deze gerelateerd is aan de beperkingen in activiteiten van de patient, eveneens een reden  zijn tot verwijzing (bijvoorbeeld tilinstructie wanneer de patient rolstoelafhankelijk of bedlegerig is).

Copyright © 2018 Fysiotherapie Korte Geer Leusden