Fysiotherapie Korte Geer Leusden

Openingstijden & Contact

Maandag van 8.00 tot 21.00

Di t/m Vr van 8.00 tot 18.00

033 - 4942733

Fysiotherapie Korte Geer

Korte Geer 6

3833 VV Leusden

Kvk: 52987140

Fysiotherapie bij Parkinson

Behandeling van Parkinson patiënten

De ziekte van Parkinson komt veel voor. In Nederland leven naar schatting 60.000 mensen met de ziekte van Parkinson of een vorm die daarop lijkt. Als gevolg van de vergrijzing zal dit aantal de komende 10 jaar verder toenemen.

 

Parkinson is een uitzonderlijk complexe aandoening. De meest bekende symptomen zijn traagheid en beven. Naast deze verschijnselen kunnen andere problemen optreden, zoals een depressie, pijn, slaapstoornissen, incontinentie, verandering in seksuele omgang en valincidenten. Ook het denken kan veranderen, wat zich bijvoorbeeld kan uiten in problemen met het logisch plannen in complexe situaties.

 

Het beloop van Parkinson is chronisch progressief. Dit betekent dat de symptomen in de loop van langere tijd erger worden en dat zich steeds meer nieuwe klachten kunnen voordoen. De klachten hebben een grote invloed op de kwaliteit van leven.

 

Behandeling van Parkinson

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het onderdrukken van de lichamelijke ziekteverschijnselen van Parkinson. Er zijn veel goede medicijnen op de markt die hiervoor gebruikt kunnen worden.Helaas reageren niet alle ziekteverschijnselen op medicatie.

 

Voorbeelden van verschijnselen die vaak maar moeizaam verbeteren met medicatie zijn een verminderde balans, moeite met spreken en moeite met het uitvoeren van huishoudelijke taken. Daarom is het verstandig dat naast de neuroloog ook andere zorgverleners betrokken zijn bij de zorg.

 

Voorbeelden hiervan zijn onder andere een fysiotherapeut, logopedist, ergotherapeut of psycholoog. Het grote aantal betrokken zorgverleners maakt de zorg rond de parkinsonpatiënt (en diens naaste omgeving!) extra complex. Het is belangrijk dat de betrokken zorgverleners goed samenwerken om een patiënt gezamenlijk te behandelen en een optimale zorg leveren. Dit vraagt om zowel de gerichte expertise als nauwe samenwerkingsverbanden tussen alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor Parkinson. Daarom is ParkinsonNet opgezet.

 

ParkinsonNet

ParkinsonNet bestaat uit regionale netwerken van zorgverleners (o.a. fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten) die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van patiënten met de ziekte van Parkinson of op Parkinson lijken de aandoeningen (atypische parkinsonismen), volgens ‘evidence-based’ richtlijnen.

 

Deze zorgverleners staan garant voor een deskundige behandeling van parkinsonpatiënten in de directe woonomgeving van de patiënt en werken nauw samen met de parkinsonverpleegkundigen en neurologen van het ziekenhuis. Meer informatie over ParkinsonNet is te vinden op www.parkinsonnet.nl

Copyright © 2018 Fysiotherapie Korte Geer Leusden